10. Türkiye Emok Festivali
Emok Nedir?
  • Rotamız
  • Üyelik
  • Yönetim Kurulu
  •  İletişim
     Duyurular


    Zagor'u tanıyanlar bilir, tanımayanlar da bir şekilde duymuştur onun nasıl bir gönül insanı olduğunu. Aniden aramızdan ayrılması bizi onun değer yargıları etrafında buluşturdu: Doğa ve çocuk sevgisi...

    Her sene Nisan ayında Çankırı'nın Çerkeş ilçesine bağlı Bedil köyü'nde düzenlenen Ağaç Bayramında bu sefer onu seven dostları, üyesi olmaktan her zaman gurur duyduğu EMOK çatısı altında "Zagor için 5.000 ağaç - 500 çocuk" diyerek kenetlendi...

    Zagor için, doğa için, çocuklar için orada bulunan herkese şükranlarımızı sunuyoruz...

    --------------------------------------------------------------------------------

    BEDİL KÖYÜ AĞAÇ DİKME ŞENLİKLERİ Zagor için 5000 ağaç, 500 çocuk

    EMOK, 21–22 Nisan tarihlerinde Bedil Köyü Bahar Şenliklerine katıldı. Daha önce duyurusu yapılan “Zagor için 5000 ağaç, 500 çocuk” aktivitesi gerçekleştirildi.

    Ahmet Feyzioğlu arkadaşımızı sevenlerin katkısı ve ailesinin yakın ilgisi ile düzenlenen kampanya çercevesinde Çerkeş Kaymakamlığı ve Çankırı Valiliği ile işbirliği yapılarak yardıma ihtiyacı olan ve Çerkeş’in değişik okullarında okuyan 500 öğrenci belirlendi. Ayrıca Bedil’de yaşayan 45 çocuk tesbit edildi.

    Her bir öğrenci için sırt çantası, ayakkabı, kırtasiye, defter, diş macunu ve fırçası ile oyuncak içeren paketler EMOK lokalinde hazırlanarak bölgeye sevk edildi.

    Ayrıca bir Emok üyesinin katkısiyla temin edilen, 13 bilgisayar hazırlanarak Çerkeş’e nakledildi. Bu bilgisayarlar Atatürk İlk Öğretim okulunda oluşturulan Bilgisayar sınıfına konularak, bu sınıfa “Ahmet Feyzioğlu Bilgisayar Sınıfı” adı verildi.

    “Toprağa saygı” günü için , ağaç dikim törenine gelen öğrencilere hediye paketler Çankırı Valisi, Çerkeş Kaymakamı, İl Jandarma alay komutanının katılımı ile dağıtıldı. Çocukların mutlu gözlerinde Ahmet arkadaşımızı andık.

    Çankırı Çerkeş’e bağlı Bedil köyünde kırk yıldır ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar sonucu köyün arkasındaki Kıraç sırtta orman oluşmuş durumda. Bu yıl EMOK'un organize ettiği ve maliyetini üstlendiği 5.000 fidan hazırlanan tepeye dikildi ve adına "Zagor-Ahmet Feyzioğlu Ormanı" adı veridi.

    Bu fidanlar ağaç olacak ve köye, bölgeye katkıda bulunacak.

    Cumartesi ve Pazar süren şenlikler sayesinde yöre halkı ile tanışma onların kültürünü tanıma fırsatı bulduk. Köyde hazırlanan "Köy Müzesi" nde geçmişteki kulture tanık olduk. Ülke çapında ödül almış Çerkeş Folklör ekibini izledik. Ateş başında yapılan çok eskilerden günümüze gelen Sinsin dansını izledik. Köy yardımlaşma derneğinin ve muhtarlığın ikram ettiği kahvaltı ve yemeği paylaştık.

    Faaliyete katkıda bulunan Ahmet’in dostlarına verilmek üzere hazırlanan teşekkür belgeleri ile küçük bir hediye halen EMOK Lokalinde bulunmaktadır.

    Bu vesile ile dostumuz Ahmet Feyzioğlu na tanrıdan rahmet diler katkıda bulunanlara da teşekkür ederiz.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Bedil Köyü Anadolu'nun şirin bir beldesi.

    Köyün tam arkasına 1967 yılından beri her yıl 2000 fidan dikiyorlar. Fidan dikimi şenlik şeklinde yapılıyor. Dikilen bu fidanların bakımı, sulaması köylüler tarafından yapılıyor. Şu an köyün arkasında kocaman bir orman olmuş.

    Şenlik Cumartesi günü başlıyor. Köyün hemen yanındaki merada çadır kampımızı kuruyoruz. Tüm civar köyler şenliğe davet ediliyor ve Cumartesi akşamı köy meydanında şenlik ateşi yakılarak oyunlar oynanıyor. Pazar sabahı, önceden açılmış çukurlara ağaç dikimi yapılıyor. Bu sırada Ankara` daki okullardan gelen folklör gurupları halk oyunları oynuyorlar. Ağaç dikim sonrası köy derneği tüm katılımcılara yemek ikramında bulunuyor ve akşam üstü şenlik sona ediyor.

    Tüm civar köyler şenliğe davet ediliyor ve hep beraber ağaç dikiliyor. Ağaç bayramı Cumartesi günü konukların davul-zurna ve köçeklerce karşılanmasıyla başlıyor. Köyün hemen yanındaki merada çadır kampımızı kuruyoruz. Akşam köy meydanında şenlik ateşi yakılarak oyunlar oynanıyor. Gece yarısı köylüler tarafından deve alayı kuruluyor. (Bu bölümü yaşayarak görün) Pazar sabahı, önceden açılmış çukurlara ağaç dikimi yapılıyor. Bu sırada Ankara'da ki okullardan gelen folklor gurupları halk oyunları oynuyorlar.

    Ağaç dikimi sonrasında sulaması ve yıl içindeki bakımları köy halkı tarafından yapılıyor. Ağaç dikim sonrası köy derneği tüm katılımcılara yemek ikramında bulunuyor ve akşam üstü şenlik sona eriyor.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Zagor çocukları çok severdi, çocuklar da onu.

    Çerkeş'te çeşitli okullarda okuyan 500 yardıma muhtaç çocuk ve Bedil köyündeki 35 çocuk için içinde okul çantası, kırtasiye malzemesi, spor ayakkabı ve oyuncak bulunan paketler hazırlandı ve dağıtıldı.

    Gereken maddi destek Zagor'un ailesi ve dostları tarafından karşılandı. Bu etkinliğe katkıda bulunan tüm dostlara şükranlarımızı sunarız

    --------------------------------------------------------------------------------

    Bedil Köyü internet sayfasından alıntı.

    Toprağa Saygı Günleri, Bedil Köyü'nün canlılığının korunması, gelişmesi, yeşillenmesi ve Bedilllilerin birbirini unutmaması için her yıl düzenlenmektedir. Bu güne kadar 30.000 kadar fidanın dikildiği Toprağa Saygı Günlerinde eğlenceler yapılmakta, yöresel yemekler yenmekte, Sırabaşı seçilmekte ve en önemlisi ağaç dikilmektedir.Yapılan açık artırmada köye en büyük yardımı yapan kişi Sırabaşı olur. Sırabaşı o yıl ilk sıranın en başına ağacını diker ve bir yıl süresince Sırabaşı Sinisini bulundurma şerefini kazanır.

    Toprağa Saygı Günü helallaşma töreniyle son bulur. Yapılan etkinliklerin görüntüleri CD ve kaset olarak bedeli mukabili Köy Derneğinden alınabilir.

    İlk fidanların dikildiği 1967 yılında Bedil Köyü henüz dışa göç vermemiş, okulunda onlarca öğrencisi olan kalabalık bir köy olduğunda dolayı dikim sırasında iş gücü açısından zorluk çekilmemiştir. Fakat değişen hayat şartları nedeniyle geçen zaman içerisinde dışa göçler başlmış ve köy nüfusu azalmıştır ve okulu kapanmıştır. Artık ağaç dikimi ve bakımını yapacak iş gücü kalmamıştır. Bu nedenle 2000 yılında itibaren Yaşar Kaynar önderliğinde Toprağa Saygı Günleri düzenlenmeye başlanılmıştır. Amaç ise; tıpkı bayramlarda olduğu gibi gurbetteki Bedillileri köyde bir araya gelmesini sağlamaktı ve oldu da.

    Böylece şenlik, bayram havasında geçen fidan dikimi bir buluşma günü de olmuş oldu. Yıllarca birbirini göremeyenler kucaklaşarak hasret gideriyorlar. Yeni nesiller şenlik sayesinde köyleriyle ve akrabaları ile tanışıp, gelenek ve göreneklerini yaşatıyorlar.

    Toprağa Saygı Günlerinde yöresel yemekler yeniyor. Eğlenceler düzenleniyor. Yapılan açık artırma, fidan satışı; cizleme, bükme gibi yöresel yemeklerin satışından elde edilen gelirle Köy Derneği ve Köy Muhtarlığının hemen hemen tüm ihtiyaçları karşılanıyor.

    1967 yılında askeri birlikler yakınlarındaki köyleri "Kardeş Köy" olarak seçip yardımcı oluyorlardı. Bedil Köyü çevresinde bir askeri birlik olmadığından dolayı ozamanlar köyde öğretmenlik yapan ve kendisi de Bedilli olan Yaşar Hoca (Kaynar) Genel Kurmay Başkanlığı'na bir mektup yazarak durumu izah eder ve köyümüze de bir askeri birlik atanmasını ister. Çok geçmeden Bolu 20. Piyade Alayı köyümüzü kardeş köy seçerek köyümüze gelmiştir. O yıl 4.000 adet fidan dikilmiştir. Şimdilerde 30 yıllık ağaçlardan oluşan ormana Bedilliler "Yaşa Kaynar Hatıra Ormanı" adını vererek Yaşar Hocalarına minnettarlıklarını göstermişlerdir.

    2002 yılındaki Toprağa Saygı Günlerinde Kemal Sunal'ın eşi Gül Sunal ve oğlu Ali Sunal köyümüze gelmişlerdir. Onların desteğiyle köyümüzde Kemal Sunal Hatıra Ormanı kurulmuştur.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Yorumlar

    Burak Cedetaş

    Bedil hakkında kısa bilgiler aktarayım istedim. Bildiğiniz üzere üyemiz Ahmet Feyzioğlu (ZAGOR) için Bedil'de 5000 fidan dikmeye ve 500 yardıma muhtaç öğrenci kardeşimizi sevindirmeye karar vermiş idik.

    Geçtiğimiz hafta lokalimizde toplanan malzemeler paketlendi hazırlandı, panelvana yüklendi. Çantalar ise Ankara'dan hazırlandılar.

    Cumartesi sabahı güneşli bir havada yola çıktık. Sorunsuz Bedil'e vardık. Ankara Ekibi ile buluştuk ve çadırımızı kurduk.

    Kamp alanından tüm motorlar çıktı bir motor hariç Zagor'un yıllarca kamplarda gördüğümüz odun, ağaç taşıdığı beyaz BMW'si ateş başında idi. Sanki bizi dinliyordu.

    Bedil'liler nefis bir öğle yemeği hazırlamışlar. Ona davet edildik. Kapıda oynayan köçekler bizi karşıladı. Karnımızı o nefis dolmalar ile doyurduk.

    Oradan Kermes yapılan eski ilkokula gittik. Bahçesine bir çocuk parkı yapmışlar. Açılışı da pazar günü yapıldı. Ziyaret ettik.

    Cumartesi günü kolileri Çerkeş merkezde yer alan Atatürk ilköğretim okuluna bıraktık. Kolilerin taşınmasına yardım eden tüm dostlara selam olsun. (Okulun halini görmenizi isterdim aslında).

    Ahmet için hazırlanan o kaca tabelayı yolun kenarına diktik. Ercan nefis olmuş. Tek kelime ile harika. O güler yüzün hep aramızda.

    Kamp alanında sohbet muhabbet yemek derken Sinsin dansının yapılacağı o koca ateşin başına yönlendik. Bu dansı anlatmam mümkün değil. Görmeniz gerekiyor. Orta asya`dan geleneklerimiz hala yaşıyorlar. Dans hareketlerinde bir kaç kültürün yüzyılların izi var. Ve bunlar Orta Anadolu`da ufak bir köyde izlemek.......

    Dansı köyden bir kişi başlatıyor. Ateş etrafında yanan dalları yerde sürüyerek geniş bir çember çiziyor. Tek başına ateşe saygıyı gösteren figürler ile saat yönünün tersine dönerek dansına başlıyor. El hareketleri de uzak doğu budist dansları hatırlattı bana. Ardından ateşi çevreleyenlere dönerek meydan okuyan kısma geçiyor. Bunu kabul eden birileri dansa başlayıp onu kovuyor. Bu böyle devam ediyor. Köyün gençleri kendilerini bu dansla ateşi çevreleyen köyün kızlarına gösteriyorlar. Dansın Avanos`ta da yapıldığı bana söylendi. Şamanizmden izler taşıdığını da belirtti.

    Pazar sabahı, köy odasında kahvaltıya davetli idik. Ordan çocuk bahçesine geçtik. Vali Bey açılışı yaptı. Ve geçtik tören alanına. Çankırı foklör ekibinin o güler yüzlü kızları fokllör gösterisi yaptılar. Türkiye çapında ödül aldıklarını aslen ekibin 50 civarı olduğunu da orada öğrendik. Helal olsun. Yapılan konuşmalarda Tüm yerel yetkililer Ahmet`i andılar, EMOK olarak bizlere teşekkür ettiler. Anadolu`nun ortasında bir tepenin yamacında bunları yaşamak lazım. Duygulandık. Güneş gözlüklerine sığındık. Mehmet Ağabey konuşmasını "Biz Ahmet`i kaybettik siz Fidanlarınıza sahip çıkın" sözleri ile bitirdi.

    Bir nefes aldık, geçtik panel vanın başına, çocukların paketlerini dağıtmaya başladık. Sembolik olarak Vali Bey bir paket verdi. Ve devamını da biz getirdik. Paketi çantayı kapan çocuğun gözlerinde Ahmet`İ aradık. Sanki o mavi gözlü yumurcak kaçarken öyle baktı bilmiyorum artık. Elimdeki Nikon dayanamadı su koyverdi. Zaten o anı yakalayacak fotoğraf makinesi daha icat olmadı. Ha bide kaynak yapmaya çalışan bir " dede" vardı aradan. Çanta isterim diye didişti, adı da Çelenk`miş galiba. Çukulata alırız dedik de kurtulduk.....

    Paketler bitti, tepeye geçildi. Köyden küreği kapan gelmiş. Düşünün kapı açılıyor elinde kürekle bir teyze amca yeğen dede çıkıyor. Fidanlar dikildi. Söz aldık bakacaklar, sulayacaklar.

    Öğle yemeğine davet edildik, köy merkezinde. Köy ayranı ile çorbamızı içtik sohbet ettik.

    Yemeğin ardından birer ikişer arkadaşlar ayrılmaya başladılar. Bizde hafiften toplanmaya başladık. Kamp alanına gelen Kaymakam Bey ile Savcı beyler ile sohbet ettik. Kenan (Baldoğan) çocuklara motosikleti korumalı elbiseleri anlattı. Mehmet Ağabey nasıl motor seçilir diye izah etti. Çerkeş`teki okul hakkında da bilgi aldık. Bende çadırı toparladım. Turgay Ağabey (Nalbantoğlu) büyük özveri ile Istanbul`dan beri kullandığı panelvan ile geri yola çıktı.

    Dönüş yolu sorunsuzdu, bastık geldik.

    Yoğun bir hafta sonu oldu. Çok başarılı bir organizasyonu EMOK olarak tamamladık. Zagor`u andık, çocukları sevindirdik, doğaya destek olduk. Ne şanslıyım ki oraya gidip bunları yaşama fırsatım da oldu.

    Destek olan katılan yardım eden arkadaşlar, sağolun. İyiki varsınız.

    Burak Cedetaş DL1000, 03

    --------------------------------------------------------------------------------

    Mehmet Binli

    EMOK üyesi Erkan'ın bize yaptığı süprizle Ankara'ya gelmesiyle, Cuma akşamı, 4 motosiklet ve 2araba ile 9 kişi Bedil'e ulaştık.

    Daha önceden tanıdığımız tanımadığımız birçok kişi, bizi karşıladı ve evlerde misafir etmek için müthiş bir israr başladı. Sıkı bir pazarlık sonucu çadırlarda kalacağımıza ikna ettik. Daha önceden kamp alanına getirilmiş odunları yakarak, kuru bir ayaz ve ciddi bir soğukta geceyi geçirdik. Sabah eve kahvaltı israrlarına teşekkür ettik. Pazar sabahı için kahvaltıya söz verdik. Kahvaltı sonrası gelenleri karşılamaya başladık. Bu arada kamp alanına en yakın evin sahibi Hacı Sefer Amca bir şeye ihtiyacımız olurda yardım isteriz düşüncesiyle gece uyumadan beklemesini de söylemeden geçemeyeceğim.

    Ankara'lı EMOK aday üyelerin ve diğer Ankara gurubumuz olan MOTUR üyelerinin katılımıyla kamp alanı sürekli kalabalıklaşıyordu. Katılım pazar sabahıda devam etti.

    Cumartesi öğleyin bizim için hazırlanmış börek, dolma, tatlı ikramları için köye gittik. Yemekte tanıştırdıkları Çankırı milletvekili ile trafik yasası ve yönetmeliği üzerine sohbet ederek, ihtiyaç anında destek sözü alarak yemeğe geri döndük.

    Öğle sonu gençler futbol turnuvasına katılırken Burak, Kenan Baldoğan, Nalbantoğlu, ben ve Ankara'lı 5-6 aday üye daha sonra dağıtılacak 450 adet çanta ve paketleri depolamak üzere Çerkeş Atatürk İlk öğretim Okuluna götürdük.

    Kamp alanına döndüğümüzde yeni arkadaşlarımız gelmiş ve kamp alanı daha kalabalıklaşmıştı.

    Cumartesi gece mangal başı yemek ve sonbet sonrası köy odasındaki köçek oyunlarına sonrasında da "yaren" topluluğunun olduğu salona geçtik ve oyunları izledik. Sıra meşhur ateşin yakılmasına gelmişti. Dev bir ateş yakıldı ve etrafında "sinsin" oynandı. Gece geç saatlerde kamp alanına çekildik ve bir süre sonrada yattık.

    Sabah söz verdiğimiz gibi kahvaltıya gittik. Sanırım 70 kişi kadardık. Taze süt, peynir, bal ve evde yapılmış böreklerle nefis bir kahvaltı yaptık. Gelmeyeceği söylenen, ancak daha sonra etkinliğin büyüklüğünü anlayan Vali` yi beklemeye başladık. Protokol ile köydeki kullanılmayan okulun bahçesindeki oyun aletleri açılışından sonra ağaç dikim tören yerine geçtik.

    Protokol konuşmalarından sonra EMOK adına bana söz verildi. Kısaca EMOK'u ve Ahmet Feyzioğlu'nu anlattıktan sonra, doğa ve çocuk temalı kısa bir konuşma yaptım.

    Bir taraftan ağaçlar dikilirken, diğer Çerkeş'ten getirilen 50 çocukla Bedil'li 45 çocuğun paketlerinin dağıtımına geçtik. Bu arada, listeye konulması unutulan 8-10 çocuk ta ayrıca sevindirilmiştir.

    Tören sonu, Bedil'de hep beraber ikram edilen yemekler yenildi ve dönüş başladı. Her zaman olduğu gibi kamp alanında Burak, Kenan Nalbantoğlu ve ben son kalanlardık ve toplanmaya başladık.

    Bu arada Kaymakam yanına, Cumhuriyet savcısı ve Hakim'i de alarak kamp alanına teşekkür ziyeretinde bulundu.

    Ben perşembe yada Cuma günü Ankara'dan birkaç arkadaşımla tekrar Çerkeş'e gideceğim. Kaymakam ve savcıyla (kendisi çok istediğini ve katılmak istediğini söyledi) beraber 450 paketi sahiplerine ulaştıracağım. Gelmek isteyen olursa telefonla görüşelim.

    Duygudan uzak, objektif bir rapor hazırlamaya çalıştım. Umarım sizleri yeteri kadar bilgilendirebildim.

    Bu etkinliğe katkı sağlayan tüm dostlara şahsım ve Zagor'un abisi Osman Feyzioğlu adına teşekkür ederim.

    Mehmet Binli Ankara
    Bu sayfa 6638 kez görüntülenmiştir.